Dobrovolničení nejen vhodné pro praxi

05.09.2009 02:30

 

"Dobrovolná činnost je ctností, nikoliv něčím, za co bychom se měli stydět."

Jak jistě víte, bez praxe se to na VŠ dostává velmi těžko. Zasvěcení vědí, že se bavíme o určitých fakultách v naší malé zemi, které mají v nabídce studijní obor Psychologie. Jsou tací, kteří to risknou i bez obětování několika hodin svého času, přesto nakonec ale zalitují při neúspechu u přijímacího pohovoru. A proč se oné lítosti nevyhnout a neudělat jak dobrý skutek, tak něco, co vám přijetí na psychologii jen a jen posvětí?

Řeč je o dobrovolničení, které sice není moc propagované, ale organizace se snaží seč mohou, aby tento stav napravily. V hlavní roli jsou weby odkazující na veškeré dobrovolné aktivity, neziskové organizace a samotné nabídky a poptávky dobrovolníků. Dobrovolník nemusí pomáhat jen tam, kde je ho zapotřebí. Především se může setkat se zajímavými lidmi, zažít různé situace a utvrdit se v tom, zda se na podobné aktivity hodí i do budoucna. Díky této zkušenosti si můžete vybrat budoucí obor, který vás zaujal během dobrovolných aktivit.Dobrovolničení se netýká zdaleka jen místa, kde žijeme. V dnešní době se jezdí pomáhat i do Afriky. A je tedy jasné, že i v těchto zemích potřebují lidé pomoc.

Nabídka je vskutku široká, od doprovodů nevidomých až po trávení času se seniory. Mnohdy si člověk uvědomí, kolik lidí nežije bezproblémové životy a potýká se naopak dennodenně s překážkami, které musí překonávat. A to buď s dobrovolníkem, či bez něj. Přesto strávené hodiny pomáháním někomu, kdo je skutečně potřebuje a ocení, zdravému mladému člověku nijak nechybí.

Tedy zpět na začátek. Praxe, která stojí opravdu za to a která je k mání neustále. Sama jsem si praxemi prošla a myslím, že na takové zážitky se nezapomíná. Ať už byly dobré či nikoliv. Samozřejmě je nejvíce nabídek ve velkých městech, o Praze nemluvě, přesto se dá najít místo dobrovolníka i v domově důchodců na malém městě.

www.dobrovolnik.cz           

www.dobrovolnici.cz                    

                                                   

   

 

—————

Zpět