Nejdelší prázdniny vašeho života

24.07.2008 20:36

Lucie Kavanová

CESTOVÁNÍ
Letní atmosféra mě vždycky láká k cestám do neznáma, ať už po České republice nebo do zahraničí. Vás taky, ale..? Ne, už žádné výmluvy - pravděpodobně nikdy nebudete mít víc času k cestování, než teď. Přiberte kamaráda, sestru, přítele nebo prostě vyražte sami. Čundr po jižní Moravě? Nebo co třeba dámská jízda k moři? Ať už si to uvědomujete, nebo ne, jde také o poslední léto, kdy se relativně snadno dá zorganizovat nějaká větší akce se spolužáky ze střední školy, tak tuto šanci nepropásněte. Že nemáte na cesty dost peněz? Hodně se dá ušetřit třeba stopem, bydlením ve stanu nebo hostelech, případně využitím různých železničních slevových jízdenek. Při cestování samozřejmě nezapomeňte ani na studentskou kartu, např. na mezinárodně uznávaný ISIC. A pokud ani tak penízky nestačí, zkuste si sehnat brigádu.

BRIGÁDA
Pro mnohé z nás se brigáda stala více či méně vítanou, ale samozřejmou součástí léta. Rozhodnutí číslo jedna: zůstat v Česku, nebo se porozhlédnout za hranicemi? V zahraničí získáte pravděpodobně zajímavější zkušenosti, lepší plat, ale zároveň jste vystaveni i většímu riziku. Zejména pokud pojedete na vlastní pěst, může se snadno stát, že práci neseženete a nakonec finančně proděláte (co se zkušeností týče, v zahraničí podle mého názoru neproděláte takřka nikdy). Chcete- li se pojistit, zkuste si práci sehnat přes personální agenturu. Přirozeně, čím dřív brigádu začnete hledat, tím větší šanci na úspěch máte. Můžete se ale pokusit sehnat i něco na vlastní pěst. Sepište svůj životopis (pokud se budete o práci ucházet v zahraničí, tak přirozeně v jazyku dané země nebo v angličtině) a jeho kopii nabídněte na místech, kde byste rádi pracovali. Pokud se vám neozvou, zavolejte sami a slušně se připomeňte.

PRAXE
Čtyři, v některých případech i pět měsíců volna, jsou jedinečnou příležitostí získat nějaké zkušenosti ve vašem oboru. Ideální je samozřejmě varianta, že za to dostanete zaplaceno. Ale i neplacená praxe se vám může v budoucnosti hodit a je samozřejmě snazší ji získat. Nebojte se přeptat i u zdánlivě nedostupných firem, které jsou považovány za prestižní - věřte si, za zkoušku nic nedáte a v životopise to bude vypadat dobře.

JAZYKY
Další možností, jak naložit s tímto létem, je zlepšit se v cizích jazycích. Nabídek je mnoho, ale záleží především na vašich finančních možnostech. Ideální variantou je vycestovat do zahraničí na nějaký intenzivní jazykový kurz a ubytovat se tam v rodině. Levnější variantou je jazykový kurz nebo tábor v Česku, případně soukromé hodiny, ideálně s rodilým mluvčím (mnohdy se vyplatí více než organizované kurzy v jazykových školách). A nebo - neznáte nějakého cizince ve vašem okolí, který by se rád naučil česky? Mohli byste se domluvit na tzv. tandemu - vzájemné výuce jazyků. Nejlevnější, ale rovněž efektivní variantou je vytáhnout učebnici, rozvalit se na trávu a šprtat a šprtat a šprtat.

LETNÍ ŠKOLA
Pokud se chcete zdokonalit v jiných než jazykových oblastech, vyražte na letní školu. Pořádají se ve všech možných oborech i lokalitách a ne všechny jsou určeny výhradně pro vysokoškoláky. Přeptejte se svých vyučujících, zda o nějaké nevědí, sledujte nástěnky a noviny, probrouzdejte internet, dejte se do řeči s kamarády... určitě na nějakou zajímavou akci narazíte.

SPORT
Zlepšovat se nemusíte jen v duchovní oblasti - nemáte třeba chuť naučit se nějaký nový sport? Nebo začít pravidelně běhat, hrát tenis, plavat nebo jezdit na kole? Léto k tomu přeci přímo vybízí!

Ať už se rozhodnete toto léto využít jakkoliv, přeji vám, aby nebylo jen vaše dosud nejdelší, ale i nejlepší. Ať žijí prázdniny!!!!!!!!!
 

—————

Zpět