Líbí se vám? Možná za to může "sexy" hlas

02.08.2008 09:43
   iHNed.cz
   Lidé se sexy hlasem mají podle amerických psychologů v našich očích symetričtější a aktraktivnější tělo.

Mysleli jste si, že za skutečností, že vás někdo fyzicky přitahuje, stojí jen vzhled osoby a váš zrak? Psychologové vás vyvedou z omylu. Podle poslední studie amerických expertů ovlivňuje náš názor na atraktivitu lidí to, jak vnímáme jejich hlas.

"To, jaký má člověk hlas, odhalí velké množství biologických informací," tvrdí Susan Hughes, která se zabývá evoluční psychologií na americké univerzitě Albright College. "Ty pak zároveň mohou ovlivnit to, jak na nás protějšek působí," dodává psycholožka.Ta nicméně ve své studii zveřejněné v červnovém čísle amerického magazínu o neverbálním chování zdůrazňuje, že člověk se sexy hlasem nemusí ve skutečnosti mít opravdu atraktivní tvář.

Co je sexy?

Podle psychologů se na atraktivitě hlasu podepisují mimo jiné výška, intenzita, vibrace, neshodli se ovšem na konkrétním prvku, který je příčinou toho, že se nám něčí hlas zdá být tzv. sexy.

Hlas se pochopitelně mění v období hormonálních změn. Kromě období pubertální mutace u mužů se například mění hlas u žen, v různých obdobích menstruačního cyklu.Například v době, kdy je žena nejplodnější, tedy těsně před ovulací, je podle amerických vědců její hlas nejvíc sexy.Zde ovšem psychologové poznamenávají, že více než o tyto biologické jevy jde opět o naši percepci. Odchylky od hlasu v běžném stavu jsou kupříkladu ve zmíněném období ovulace u žen opravdu jemné, muži je ale podvědomě dokáží rozlišit.Takový závěr poukazuje na to, že naše smysly mohou být mnohem rozvinutější, než dosud vědci zjistili.

zdroj: https://zahranicni.ihned.cz/index.php?article[survey][action]=vote&article[survey][answer_id]=282380&article[id]=26016670&m=d

—————

Zpět