Ekonomická krize plní ordinace psychiatrů

19.12.2008 00:30
Už více než měsíc plní ordinace psychologů a psychiatrů lidé postižení ekonomickou krizí. Jedná se většinou o ty, kteří přišli o práci, k odborníkům chodí ale i ti, kteří mají "jen" strach o budoucnost. Nejvíce problémů hlásí lékaři v postižených oblastech, v Karlovarském kraji nebo Mladé Boleslavi.
Přibývá lidí, kteří mají kvůli ekonomickým problémům psychické potíže. Ilustrační foto.

Přibývá lidí, kteří mají kvůli ekonomickým problémům psychické potíže. Ilustrační foto.

"Všichni máme narvané ordinace, zhruba čtvrtina pacientů je postižených krizí," sdělil iDNES.cz karlovarský psychiatr Jiří Bartoš. Podle něj na psychických problémech nemá vinu pouze propouštění. "Je to celospolečenské, o ekonomických problémech všichni mluví, lidé dostávají strach," popsal své zkušenosti lékaře. Lidé mohou mít obavy, že neuživí rodinu, ale také že vánoční svátky budou jiné než obvykle.

Lidé podle něj přicházejí především s poruchami nálady, spánku nebo obavami o budoucnost.

Stejné zkušenosti má i Renata Nekolová, která provozuje linku bezpečí v Mladé Boleslavi. "Volají lidé, kteří mají hlavně problémy v sociální oblasti související se ztrátou zaměstnání a jejich důsledky. Poté se objevují problémy ve vztazích, rodinné, partnerské, spolu s psychickými obtížemi se často vyskytují i fyzické potíže," popsala Nekolová.

"Měli jsme tady například pána, který byl zaměstnaný ve Škodovce. Přišel o práci, rozešla se s ním přítelkyně, ztratil i ubytování," uvedla Nekolová.

Podle přednosty Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK Jiřího Rabocha podobná situace nastala i ve Spojených státech, kde se počet klientů v krizových zařízeních téměř zdvojnásobil.

Odborníka vyhledávají především lidé v postižených regionech, kde začala velká vlna propouštění. Je pravděpodobné, že se počet lidí s psychickými obtížemi v příštím roce ještě zvýší.

Hlavně nebýt sám

Psychiatři doporučují v případě psychických obtíží vyhledat pomoc. "Člověk hlavně nesmí být s problémem sám, měl by buď vyhledat své blízké či známé a snažit se najít nějaké postupné řešení problémů," doporučil Raboch. Pokud psychické problémy přetrvávají, doporučuje obrátit se na odborníka.

Bartoš radí také "zatnout zuby a vydržet". "Situace nemusí být tak strašná, jak nyní vypadá," je přesvědčen psychiatr.

Kromě lidí, kteří volají kvůli problémům ekonomickým, přibývá každoročně s koncem roku osamělých. "Ke konci roku, během svátků, přibude bezpochyby depresí. Někteří osamělí lidé vnímají konec roku hůře než jiní, bilancují, vzpomínají," dodal Raboch.

zdroj: iDNES.cz

—————

Zpět