Na kolik vás vyjde vysoká škola

24.07.2008 20:42
Finance.cz

Víte, kolik stojí vystudovat vysokou školu? Co musíte udělat, aby jste se na ni vůbec dostali? To vše a mnohem více jsme pro vás připravili v následujícím článku...

 

Téma tohoto týdne: Škola začíná, rodiče plaťte!

Teď už se tomu smějete, ale jen si vzpomeňte, jak jste se tenkrát při přijímačkách zapotili! A někteří z vás museli dokonce navštěvovat různé přípravné kurzy. A také je bohužel platit, což nebylo málo. Představte si, že "Přípravný kurz z matematiky" stojí okolo 3000 Kč. Ale to není vše! Pokud jdete do důsledků a přípravu například z "Psychologie" berete opravdu vážně, roční přípravné studium na vysokou školu vás může stát 7000 Kč nebo i více.

Koleje, koleje, bába tě poleje!

Tuto říkanku jsme si my studenti VŠ vždycky říkali při ceste na koleje. Dostat koleje však pro některé z nás znamenalo změnit si svoje trvalé bydliště co nejdál to šlo. Škola totiž vždy na začátku školního roku podle kapacity svých kolejí udělala v seznamu studentů žádajících koleje tzv. "čáru". Kdo byl nad ní, měl vyhráno! Dostal totiž koleje. Kdo však byl naopak pod čarou, měl na výběr dvě možnosti. Buď si sehnal bydlení na krátkou dobu a čekal, že mu škola přidělí koleje za pár měsíců. Druhou možností pak byly různé priváty či podnájmy. Ty už samozřejmě stály mnohem více peněz. Při ceně kolem 1000 Kč za koleje jste za privát zaplatili okolo 2000 Kč za měsíc.

Menza není pro labužníky

"Všichni musíme jíst a studenti dvojnásob", říkají naši rodičové. Jak je krásné přijet po strastiplném týdnu domů ke svým rodičům. Tolik péče jste od nich nezažili za celý rok! A ty jídla, jedna pochoutka vedle druhé!  Ale jak říká klasik, dobrého pomálu. Většina z vás začne dříve nebo později navštěvovat své rodiče méně a méně. A v tuto chvíli se do popředí dostává význam kvalitní stravy na kolejích. Každá vysoká škola má svoji jídelnu, která se nazývá "menza". Pokud vám nejde zas tolik o chutnost a spokojíte se pouze s výživnou hodnotou, bude pro vás stravování v menze rájem. Na začátku školního roku dostanete magnetickou kartu a pak už si jen budete objednávat jídla a chodit na ně. Jako student zaplatíte za jedno jídlo kolem 20 Kč. Nestudenti se naobědvají za cca 40 Kč.

Sporty se mírně prodraží

Být a nebo nebýt sportovcem, toť ročně otázka několika tisíc korun. Nevěříte? Tak schválně počítejte se mnou:

Hory

  • léto - Procházet se po horských stezkách, to je snem snad každé druhé ženy. Týdenní výlet od školy vás ale vyjde na cca 3000 Kč.
  • zima - Sníh, sníh, pojedeme na saních...a taky na lyžích a na běžkách... Za týdenní lyžovačku však zaplatíte škole od 3000 Kč za 7denní Jeseníky, 5000 Kč za 7denní Krkonoše a například 8000 korun za 4 dny v Alpách.

Řeka

Není hezčí pohled na svět, než z vody. A jak se na ni dostat? No přece v kajaku, kánoi nebo v raftu. Sjíždění řek patří v mých vzpomínkách k nejoblíbenějším. Parta kluků a holek, cákající po sobě vodu, pozorující nádhernou krajinu kolem, ... A peníze? Při době splouvání týden vás jeden den vyjde zhruba na 500 korun. Ale vyplatí se to!

Studovat je drahé ale vyplatí se!

Už jsem slyšel spousty různých názorů, že je vysoká škola předražená, že by se měly služby učitelů zlepšit, opravit budovy apod. Ale že by se mělo učitelům a ostatním zaměstnancům škol přidat na platech nebo že by se měly vysoké školy platit svými studenty, to už se uslyší málokde! A přitom tyto dvě možnosti jsou v poslední době slyšet čím dál častěji...

zdroj: https://www.finance.cz/zpravy/finance/32525-na-kolik-vas-vyjde-vysoka-skola/

—————

Zpět